Painehaavassa ihoon ja sen alla oleviin kudoksiin on muodostunut paikallisia soluvaurioita. Yleensä painehaavoja muodostuu luisten ulkonemien kohdalle, ja taustalla voi olla hellittämätön ja pitkään jatkunut paine, viillot ja kitka tai näiden voimien yhdistelmä.

Yleensä painehaavoja ilmenee, kun henkilö istuu tai makaa pitkään paikallaan painon siirtymättä. Verisuonet kuljettavat happea ja ravintoaineita kaikkialle kehoon, myös ihoon. Jatkuva paine jollakin alueella tarkoittaa, että veri ja ravintoaineet eivät saavuta kyseistä ihoaluetta. Kudos jää ilman happea ja muita ravintoaineita, ja hoitamattomana kudos lopulta kuolee.

What is a pressure ulcer?

Painehaavojen merkittävin syy on hellittämätön paine, mutta myös muiden tekijöiden, kuten (hankauksesta, vetämisestä jne. aiheutuvan) kitkan ja (vuoteessa liukumisesta aiheutuvien) viiltojen, yhdistelmä voi aiheuttaa ihovaurioita ja ennen pitkää painehaavoja.

Jos potilaan nosto- tai siirtotekniikat ovat virheellisiä, ihon ja vuoteen tai tuolin pinnan välinen kitka voi aiheuttaa ihon pintakerrosten irtoamisen. Toistuessaan kitka voi lisätä painehaavojen riskiä. Liukuminen voi “viiltää” ihon pintakerrokset irti syvemmistä kerroksista. Näin voi käydä, jos potilas liukuu vuoteessa tai tuolissa alaspäin tai häntä vedetään ylöspäin.