Painehaavat voivat kehittyä ja edetä nopeasti, ja niiden paraneminen on usein vaikeaa. Terveysasiantuntijoiden mukaan monet näistä haavoista muodostuvat kuitenkin turhaan. Keskeisillä ennaltaehkäisevillä toimilla voidaan pitää iho ehjänä ja edistää paranemista.

Avain paineenhallintaan on usein toistuva asennon vaihtaminen. Monet riskiryhmään kuuluvista eivät kuitenkaan pysty vaihtamaan asentoa itse ja ovat näin perheenjäsenten tai hoitohenkilökunnan varassa.

Tärkeitä apuvälineitä ovat erityiset tukialustat – erikoispehmusteet, tyynyt ja patjat – jotka auttavat suojaamaan herkkiä alueita ja lievittämään olemassa olevaan haavaan kohdistuvaa painetta. Mikään yksittäinen tukialusta ei kuitenkaan sovi kaikille potilaille tai kaikkiin tilanteisiin. Tehokas tuki riippuu monista tekijöistä, kuten potilaan liikkuvuudesta, kehon rakenteesta ja mahdollisten olemassa olevien haavojen vaikeusasteesta.

Dynaamiset patjat kuuluvat niin potilaiden kuin hoitohenkilökunnankin kannalta tehokkaimpiin ja luotetuimpiin tarjolla olevista paineenhallintaratkaisuista. Tuotteet koostuvat toisiinsa yhdistetyistä ilmasoluista, jotka täyttyvät ja tyhjentyvät jaksoittain ja huolehtivat näin paineen kohdistumisen ja lievittymisen vaihtelusta ihon pinnalla.
Siinä missä staattiset ratkaisut voivat vain minimoida paineen maksimoimalla ihon kosketuspinnan, vaihteleva paineenlievitys jäljittelee läheisesti normaalin, spontaanin liikkeen vaikutusta. Siksi se on yksi turvallisimmista vaihtoehdoista painehaavojen ehkäisyyn ja hoitoon.

Prosessia kutsutaan reaktiiviseksi hyperemiaksi. Hyperemia on lääketieteellinen tila, jossa veri pakkautuu johonkin kehon osaan. Tila voidaan jakaa aktiiviseen hyperemiaan, jossa veri kerääntyy elimeen veren lisääntyneen virtauksen seurauksena, ja passiiviseen hyperemiaan, jossa veri kerääntyy elimeen ulosvirtaussuonissa olevan tukoksen vuoksi.

Aktiivisella hyperemialla kuvataan myös pikkuvaltimoihin liittyvän sileän lihaksen laajentumista veren virtauksen lisäämiseksi aineenvaihdunnan lisäännyttyä. Reaktiivinen hyperemia on sama ilmiö mutta tapahtuu elimeen suuntautuvan veren virtauksen lisäännyttyä merkittävästi tukoksen jälkeen. Alueelle muodostuu happivajaus ja kerääntyy aineenvaihduntajätettä, ja reaktiivinen hyperemia (äkillisesti lisääntyvä veren virtaus) auttaa huuhtomaan myrkyllisen jätteen pois, toimittamaan verta nälkiintyneelle kudokselle ja lisäämään hapetusta.

Dynaaminen paineenlievitys toimii kuin tukkeutunut puutarhaletku: painetta kohdistetaan lyhyeksi ajaksi tietylle ihoalueelle, jolloin veren virtaus kyseiselle alueelle estyy, minkä jälkeen paine vapautetaan nopeasti ja veri pääsee jälleen virtaamaan verettömälle alueelle. Tämä lisää hapetusta ja auttaa poistamaan kertynyttä jätettä.